Článek, který budete ignorovat

Viděl jsem nejlepší mozky své generace otročit v podřadných pracích celého světa, otupělé a zničené. Viděl jsem špínu a bídu a ubohost, kamkoliv jsem se podíval. To všechno vzniká záměrně.

Lidská společnost vymyslela za svojí historii jenom tři druhy věcí – ty nezbytné k dalšímu přežití, ty co usnadňují věci které už dělá a ty co její členy zabavují a odvádějí od sebe samých.

Jak veškerá zábava, tak i všechny problémy nespadající do první kategorie, jsou ve své podstatě umělé a slouží pouze k zabíjení času a zaměstnání mysli. Války, splácení dluhů, vydělávání pěněz, rodina, učení, pití, drogy, sex, filmy… všechno je tu pouze k tomu abychom měli co dělat mezi narozením a smrtí. V tom jsme doslova geniální – vymysleli jsme tisíce neexistujících věcí, jako jsou  konflikty, rodina, peníze a vlastnictví, jen abychom mohli trávit většinu života jejich řešením. Zamyslete se, kolik lidí ve vašem okolí dělá práci existující pouze proto, že ji vytváří dnešní podoba společnosti, či těží z uspokojování naučených tužeb ostatních lidí.

Co by se ale stalo, pokud bychom se zítra všichni kolektivně najednou rozhodli skončit s tou velkou sdílenou iluzí? Nejdříve by to vypadalo hezky. V Africe by skončil hlad a veškeré problémy by se okamžitě vyřešili jen tím, že bychom popřeli jejich samotnou reálnost. Zajímalo by někoho, kdo vlastní tamten kus země, když by nikdo neuznával princip moci ani vlastnictví?

Potom by se objevil ten základní problém – ten, kvůli kterému to všechno vzniklo. Co bychom tedy vlastně měli dělat? Uvědomte si, že veškerou zábavu i problémy jsme jednoduše vyřešili jejich prostou negací a máme v současnosti natolik vyspělou společnost, že si bez problému poradíme se základními životními potřebami jako je jídlo. Co teda máme vlastně sakra dělat celý den?

Ten základní problém, ten proti kterému jsme museli v sebezáchovném smyslu vymyslet zábavu, starosti a další výplně času je prostý – nevíme, co tu máme vlastně dělat. Nejenom že neznáme svůj původ a účel, my neznáme ani svůj smysl. To je skutečně děsivé. Můžete si to lakovat na růžovo jak chcete, ale tady je pravda – všechno, co lidstvo vytvořilo, všechno co je, je pouze snaha o útěk před ochromujícím, zničujícím vědomím, že neznáme vlastní smysl.

Jak se cítíte, když teď víte že všechno co v životě milujete a nenávídíte existuje jen a pouze z důvodu, abyste nemuseli bez přestávky myslet na nesmyslnost vlastní existence?

 

3 thoughts on “Článek, který budete ignorovat

  1. Alpharion píše:

    To je pravda. Tí, čo hľadajú nejaký zmysel života sa len boja vlastnej slobody a zodpovednosti, ktorú prináša. Svet je len nekonečný chaos, z ktorého profitujú najsilnejší – tak je to v prírode aj v spoločnosti.
    Inak som rád, že sa tu objavil nový článok, mám rád túto stránku. Najviac ma zaujíma arrivizmus. Viem, že na nete sú návody na astrálne cestovanie, ale nemohol by si napísať niečo na túto tému? Napríklad aké metody používaš a tak.

  2. Daniel K. píše:

    Je to svatá pravda. Ale kto vymyslel to čím si máme svoju myseľ zabávať… A zdá sa mi že je tu málo ľudí ( fanúšikov tejto stránky ).

  3. Daniel K. píše:

    a prečo vlastne neodpovedáš na komentáre??

Napsat komentář